• Sz-ép vagyok

Mi vezetett a Sz-Ép Vagyok kialakulásához? - Károly Anna, a tulajdonos története

Anna egy igazi életigenlő, vállalkozó szellemű, kreatív nő. Mindig meglátja a lehetőséget a dolgokban és nem fél megragadni őket. Eddig élete során számos helyzetből tudta kihozni a maximumot, és ha kudarc is érte, abból is csak tanult és a pozitívumokkal gazdagodva haladt tovább az úton.Amikor kilépett a szegedi egyetem kapuján a friss magyar-orosz bölcsészdiplomájával még nem is sejtette, hogy micsoda kalandos szakmai élet vár rá. Erdélyi szülők gyermekeként Magyarországon belül éppen ott telepedtek le megadott időszakra, ahol éppen szükség volt erre édesapja tanári hivatása miatt. Emiatt majdnem az egész országot bejárták és sok kapcsolatra is szert tett.

Így amikor felajánlottak neki egy tanári állást Tiszaalpáron, nem hezitált, elfogadta. Időközben rátalált a szerelem, és megérkezett első, majd pár évvel később második csodás kislánya is.


Anna és Bogi

Mindez még a rendszerváltás előtt történt, és ekkoriban a tanári munka fizetségeként Anna egy félhold pedagógus földet kapott, amivel viszont nem igazán tudta, mit kezdjen... Édesapja tanácsára elkezdtek ezen a földön fűszerpaprikát termeszteni a családdal. Ez olyan jó lehetőségnek bizonyult egy tökéletes időzítéssel párosítva, hogy férjével mindezt továbbfejlesztve a rendszerváltás után az ország első fűszerpaprika magánüzemévé nőtték ki magukat.

Tiszaalpár egy kosárfonó település, így szinte adta magát az ötlet, hogy elkezdjen a család foglalkozni fonott áruk előállításával és forgalmazásával is. A két vállalkozás ugrásszerűen növekedett a ’90-es évek végétől kezdve. Hirtelen a családi vállalkozás multinacionális környezetben találta magát, és már Távol-Keleti partnerekkel tárgyalt.

Ez a rendkívüli siker viszont nem járt áldozat nélkül… Anna érezte, hogy egyre messzebb kerül a számára szükséges és fontos dolgoktól. Ez az új, felpörgött, kissé arctalan világ már nem volt olyan vonzó számára, ahogy belelátott a mélyébe…

Egy komoly magánéleti változás eredményeképpen a 2009-es év viszont tiszta lapot adott neki egy újrakezdéshez. Egy több évig tartó önismereti és lelki fejlődési szakaszon ment végig és jutott el odáig, ahol ma is van.

„Minden áron kell a vagyon? Kell ez nekem egyáltalán? Mi a fontos az életben igazán?”


Ezek a kérdések indították el a változás útján, egyre több mindent kérdőjelezett meg és pozícionált újra az életében. Érezte, hogy itt van végre az ideje az önmagára való odafigyelésnek. A nagy felismerések általában a leghétköznapibb élethelyzetekben találnak ránk. Így történt egyik alkalommal, hogy megfogalmazódott benne az első gondolat, hogy túl sok adalékanyaggal mérgezi a szervezetét kívül és belül is. És szépen fokozatosan áttért a tisztább, természetesebb megoldások felé. A lakásának a teraszán nevelgetett fűszer- és gyógynövényekfelhasználásával és háztáji hozzávalókkal elkezdte saját magának készíteni a házi száraz tésztát, kenyeret. Először csak magának szánta, aztán kért a család is belőle meg a szomszédok, meg a barátok… és egyre többen álltak sorba a finomságokért. Nem árulok el titkot: Anna nem nyitott végül pékséget. Érezte, hogy más út van számára kijelölve. Inkább a gondolatot tovább gördítve elkezdett a kozmetikumok világában kutakodni, hogy mi segíthetne a kisebbik lányának az ekcémáján. Évek óta küzdöttek vele, és tudta, hogy a lánya egészségesen étkezik, így valami más lehetett az ok… Nem szabad alábecsülni azoknak a készítményeknek a hatását, amiket magunkra kenünk, fújunk. Minden beépül, amivel a bőrünk érintkezik. Így hát addig kísérletezett a saját konyhájában főzött, kevert krémekkel és kenőcsökkel, amíg meg nem találta a megfelelőt. Egyre többen érdeklődtek utána a családi és baráti körben és érkeztek a pozitív visszajelzések, hogy végre valami, ami működik!

Ennek a kísérletezési folyamatnak az lett a vége, hogy kitapasztalták, hogy a krémek nemcsak az ekcémás tünetekre jók, hanem számos más bőrirritációra is jól hatnak, fiatalítják és puhítják a bőrt. Anna teljesen intuíció alapján kezdte el ezeket a krémeket otthon előállítani. Később, amikor arra került a sor, hogy bevonjanak egy üzemet a krémek nagy mennyiségben történő gyártásához, akkor a szigorú fejlesztési és engedélyeztetési eljárás során derült ki, hogy Anna tökéletes víz és olajbázis arányokat határozott meg a krémeiben szimplán úgy, hogy hallgatott a megérzéseire. Erre ennyit mondott:

„Mindig hamarabb megcsináltam, mint ahogy megértettem!”

Úgy véli, hogy a testünk mindig tudja, mikor és mire van szüksége. A krémek nincsenek túlkomplikálva, minden krémben ugyanazok a legfőbb hatóanyagok, csak mások az arányok. A természet adja, mi meg használjuk!

Ez a többéves útkeresési időszak nem alakulhatott volna így, ha Anna közben nem szán ennyi időt és energiát a spirituális fejlődésére és a lelki egyensúly megtalálására.

Rádöbbent, hogy fontos a saját energiáinak a használata, így elvégzett egy Csikung tanfolyamot. Ezek a gyakorlatok erősítik a testet, feltöltik és kiegyensúlyozzák az energiarendszert, és mindemellett jó relaxációs technika.

Megtanulta használni a tibeti hangtálakat, amivel erősíti a szervezet öngyógyító képességét. Ízületi gyulladásos betegek és hiperaktív gyerekek kezelésében sikereket ért el. Sosem üzleti céllal tette mindezt, egyszerűen csak segíteni akart.

Ahogyan az otthon főzött krémekért sem kért soha semmit. Úgy gondolta, hogy ha adhat és jót tehet valakivel, akkor majd azt az univerzum (vagy sors vagy nevezzük bárminek) idővel meghálálja. Aztán egyszer kapott egy telefonhívást egy távolabbi ismerőstől, hogy elfogyott a krém és neki kellene az utánpótlás, csak mondjon egy összeget, mert ez az egy, ami hatott!

Ekkor kezdtek el gondolkodni lányával a vállalkozás ötletén. Úgy érzik, hogy ezáltal több embernek tudnak segíteni és végre egy olyan vállalkozás születhetne ezáltal, ami Anna álmát váltaná valóra. Magyar termék, magyar gyártósoron, magyar vásárlóknak természetes anyagokból, ami segít az embereken!

Kellett hozzá egy kezdő tanári pálya, egy szép család, közel 30 év vállalkozói múlt, a multikban való csalódás, egy magánéleti változás és újrakezdés, a természethez való visszatalálás és sok-sok tanulás és önfejlesztés. Így született a Sz-Ép Vagyok!
Erika

750 megtekintés