• Sz-ép vagyok

Mi mindent rejthet egy kamra? Hatóanyagok házilag

Megmondom őszintén, minden egyes alkalommal örömmel lépek be picurka éléskamrámba. Kinőttem, kinőtték a kincsek, amiket időről-időre betározok, hogy a kellő pillanatban, ha a szükség úgy hozza, vagy egyszerűen csak alapanyagként elővehessem, használhassam őket. A mindennapi élet része, hogy az olajban áztatott kamillára vagy a

mézben, a napsütésen érlelt zsályára van éppen szükségem.

Fotó: www.freepik.com

Így aztán folyamatos a gyűjtés, szárítás, macerátum (gyógynövény olaj) készítés, hogy amit csak lehet, feldolgozhassak, több féle módon is. Magam is sokszor csodálkozom azon, hogy egy 6 m2-es erkély mi mindent meg tud nevelni, érlelni. Folyamatosan zöldül a kakukkfű, zsálya, menta, rozmaring, metélőhagyma. Idén beújítottam (barátnőm jóvoltából, aki meglepett) néhány csicsókával. Egyelőre egy cserépben „laknak”, napról-napra nőnek, már csodálatos bokorrá fejlődtek. Várják a „jobb világot”, amikor egyszer csak kikerülhetnek egy kertbe.

Nos, mit rejtenek a befőttes üvegeim? Legnagyobb mennyiségben zsályát, mentát (saját termesztés!) és levendulát szárítottam. Ezekből megtelt 1-1 5 literes üveg. Télen tea alapanyagként szolgáltak. A levendulával saját készítésű, horgolt babáimat töltöttem meg; illatpárna funkcióval kerültek a barátokhoz, családtagokhoz. Néhány adag levendulás keksz is készült karácsony előtt a meglepetés csomagokba. A menta a mindennapi víz ízesítője is. A zsálya kiemelt szerepet kapott a fogkrémeink fejlesztése során, hisz mindkét fogkrémbe bekerült fertőtlenítő és fogíny- szájüreg gyulladás csökkentő hatása miatt. De ne feledjük görcsoldó, egészséges emésztést fenntartó hatását sem.

Fotó: www.freepik.com

Előszeretettel használom a kakukkfüvet és a rozmaringot sütés-főzés során. Van egy csodálatos, őrségi fedeles cseréptálam, amibe csak úgy belepakolom a húsokat, néhány szál kakukkfű, egy kis kakukkfű olajmacerátum kíséretében, parajdi sóval ízesítve és már mehet is a sütőbe. Egyszer majd a kemencébe… mert az az igazi. A gyógynövény olajak készítésénél figyelni kell a mennyiségre, mert romlandó! Másik nagy kedvencem a mostanában virágzó pitypang vagy gyermekláncfű. Minden része felhasználható! Itt is érvényes az a népi megfigyelés, hogy az íze utal arra szervre, amit kezelhetünk vele. A pitypang szára keserű, vagyis az epe, a máj az, amire jótékonyan hat.

Fotó: www.pinkvilla.com

Idén először készítek pitypang mézet. Még érlelődik a napon. Lehetne szörpöt is főzni belőle, de én a cukrot kerülöm, így inkább ízesített méz lesz a begyűjtött pitypang virágból.

Ha már a méznél tartunk: A pitypang mellett érlelődik a zsálya, levendula és a menta méz is. Mindez az erkély ablakban, mert délelőtt szépen oda süt a nap. Két-három hétig naponta forgatom az üvegeket, hogy jól járja át a gyógynövény, azután leszűrve kerülnek be a kamra polcra.Mert a csodák kis helyen is elférnek!

Károly Anna

33 megtekintés0 hozzászólás