• Sz-ép vagyok

Hatóanyagok lépésről lépésre - Méhviasz

Összegyűjtöttük Nektek a krémeink legfőbb hatóanyagait, hogy lássátok milyen természetes csodaszereket rejtenek a termékeink. Mivel továbbra is úgy hisszük, hogy testünket kívülről-belülről természetes forrásokból érdemes táplálni és ápolni, ezért megosztunk Veletek néhány étkezési és életmódtippet is egy-egy hatóanyag kapcsán! Minden héten jövünk pénteken egy-egy leírással és egy-egy érdekességgel! Méhviasz:

Fotó: www.globaltrademag.com

A méhviasz egy természetes állati eredetű viasz, melyet a mézet termelő, 12-17 napos fiatal méhek állítanak elő apró pelyhek formájában. A kiválasztás során létrejött méhviasz teljesen átlátszó, végleges sárgás-barnás színe a pollenben található olajok, valamint a propolisz hatására alakul ki. Ápoló és rendkívüli vízlepergető hatása miatt természetes védelmet nyújt fából készült beltéri és kültéri bútoraink számára, illetve újjávarázsolja és impregnálja a bőrcipőinket, bőrtáskáinkat is. Ezt a természetes eredetű anyagot főként gyertyaöntésre, kozmetikumok előállításához és a gyógyszeriparban használják. Utóbbi két szakterületen krémekbe, kenőcsökbe, rúzsokba és pasztákba kerül. Gyulladásgátló hatása nyugtatja a kipirosodott bőrt és helyreállítja az apróbb sérüléseket is. Antibakteriális hatása gátolja a fertőzések kialakulását, lágyítja a bőrt és védi a kiszáradástól. A méhviasz a sejteket is regenerálja, erősíti a bőr ellenállását az UV sugarakkal szemben, így rendszeres használata egész évben ajánlott. Védelmet nyújt a bőr számára, de nem tömíti el a pórusokat.


Fotó: www.thermofisher.com

A méhviaszban található a legtöbb természetes tartósító vegyület, ami szintén bővíti azon okok sorát, amiért ilyen közkedvelt alkotóanyag a natúrkozmetikumok világában. Egyre nagyobb az igény a magyar háztartásokban a természetes eredetű anyagok használatára és ez nemcsak a szépségápolási termékek körére igaz, hanem egyre inkább a gyógyhatású készítményekre is. Ilyen változékony májusi időjárás közepette nem meglepő, ha belekeveredünk esetleg egy enyhe megfázásba. Náthás, meghűléses panaszok enyhítésére például jó szolgálatot tesz a házilag elkészíthető inhaláló kenőcs, ami a jól ismert Wick Vaporub adalékanyagmentes alternatívája:

Inhaláló balzsam mellkasra 

Felnőtteknek és tiniknek:
o  1/2 csésze olívaolaj
o  2 evőkanál méhviasz pasztilla
o  20 csepp eukaliptusz olaj 
o  20 csepp borsmenta olaj
o  10 csepp rozmaring olaj
o  10 csepp fahéj vagy szegfűszeg olaj (opcionális)

Babáknak és kisgyermekeknek:
o  1/2 csésze olívaolaj
o  2 evőkanál méhviasz pasztilla
o  4 csepp eukaliptusz olaj
o  4 csepp fenyő olaj 


Elkészítés: vízgőz felett olvasszuk fel a méhviaszt és az olívaolajat. Ha felolvadt, vegyük le a tűzhelyről (alacsony az olvadáspontja) és adjuk hozzá az illóolajokat. Alaposan keverjük össze, hogy teljesen elegyedjenek a hozzávalók és töltsük kis méretű, jól zárható üvegcsékbe. Természetes tartósítószertartalma miatt sokáig eláll. 

Erika

36 megtekintés0 hozzászólás