• Sz-ép vagyok

Hatóanyagok lépésről lépésre - Körömvirág

Összegyűjtöttük Nektek a krémeink legfőbb hatóanyagait, hogy lássátok milyen természetes csodaszereket rejtenek a termékeink. Mivel továbbra is úgy hisszük, hogy testünket kívülről-belülről természetes forrásokból érdemes táplálni és ápolni, ezért megosztunk Veletek néhány étkezési és életmódtippet is egy-egy hatóanyag kapcsán!

Minden héten jövünk pénteken egy-egy leírással és egy-egy érdekességgel!


Kép: Vikramjit Kakati - Pixabay

Körömvirág

A körömvirág (Calendula) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény. Virágzatának jellegzetes sárga színét a karotinoidok adják. Szerencsénkre kora tavasztól az első fagyokig virágzik. Ez az egynyári növény csodás sárga színével igazán üde színfoltja a magyar kerteknek, sok gondozást nem igényel és a szárazságot is jól viseli.

Hatóanyagai közé tartoznak a falvonoidok, a szeszkviterpének, a kumarin és az illóolajok. Gyógynövényként külsőleg már az ókor óta használják gyulladáscsökkentő, sebfertőtlenítő és sebgyógyulást elősegítő hatása miatt.

Számos külső és belső problémára gyógyírként tud szolgálni és a szárától a virágáig a levelén át minden része felhasználható. Ezáltal egyike a legismertebb és legközkedveltebb gyógy - és fűszernövényeknek.

Mi is előszeretettel használjuk a krémeinkben ezt a kis csodanövényt bőrnyugtató, hámosító és regeneráló hatása miatt. Ekcéma, pattanások, bőrirritáció vagy véraláfutások csökkentésére, illetve kezelésére is hatékony szer.Kép: Marina Pershina - Pixabay

Önmagában a virág forrázata külsőleg és belsőleg alkalmazva is pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre, ezért hoztunk Nektek pár ötletet egy-egy panasz enyhítésére.

1-2 tipp a házipatikába a növényke szuperképességeit ki – és felhasználva:

  Tea – gyomor -és bélpanaszok enyhítésére, méregtelenítésre: szárát, leveleit és a virágait is fel lehet használni akár frissen, akár kiszárítva. Ami fontos, hogy nem szabad forralni a növényt, forrázni szükséges. Majd 10 perc áztatás után leszűrni és elfogyasztani.
  
 Ülőfürdő – felfázás, aranyér tüneteinek enyhítésére: a fürdővízbe tegyünk két marék friss körömvirágot vagy egy fél marék szárított gyógynövényt és relaxáljunk.
 
 Borogatás – horzsolások kezelésére: 1 csésze forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot és 10 perc után szűrjük le. A leforrázott virágokat tegyük egy kis textilkendőre és borogassuk vele a sérült bőrfelületet naponta többször.
 
 Öblögetés – torokfertőtlenítésre megfázás esetén: a fenti receptből megmaradt (és már kihűlt) folyadékkal öblögessünk naponta többször.

17 megtekintés