• Sz-ép vagyok

Azt kívánom, hogy legyen mindenkinek egy Szeretet Tere - 2. rész

Az életmód néhány sarkalatos (általam annak vélt) pontján végig mentünk az előző bejegyzésben.

Magunk által meghatározott életformánkkal egyenértékben érdemes a minket körülvevő környezettel is foglalkoznunk, a saját kis Szeretet Terünkkel, a családi birtokkal (Anasztázia után), ha úgy tetszik.

Hogy is álljon össze ez a képzeletbeli, sokak által a megvalósítás útján lévő kert? Mit tud hozzáadni a mindennapok során az életünkhöz, életünk minőségéhez? Elsősorban a friss zöldséget, gyümölcsöt, a különféle terméseket, a jó levegőt, a csendet, akinek szíve vágya, az állatokat - nem csak kutyára, macskára, disznóra és szárnyasokra gondolok, hanem a minket megtaláló madarakra, csigákra, pillangókra, bogarakra. Hisz minden, de minden élőlény hozzáad az életterünkhöz!

Ha figyelünk a helyes növénytársításra, a vegyszermentes növénynevelésre, akkor kikerülhetjük a betegségeket. Nem tudom megállni, hogy néhány könyvet, szerzőt ne ajánljak a figyelmetekbe.

Toby Hemenway : Gaia kertje – útmutató a házi permakultúrához

Tamás Enikő : Biokertészkedés

Baji Béla : Permakultúra és önellátó biogazdálkodás (előadásai is elérhetőek interneten)


Fotó: www.zoldbolt.hu

A kiskert maga után vonja azt is, hogy előbb-utóbb saját növénykészítményeink lehetnek, a család részére. Jöhetnek a pestók, zöldségkrémek (medvehagyma, mángold…), lekvárok (nemcsak a hagyományosak). Amíg ezt a bejegyzést írom, nálam például levendula dzsem készül. Az eperlekváros üvegecskék és a medvehagyma krém már a polcon van. Nálam egyelőre a piacon vagy ismerőstől vásárolt, avagy magam gyűjtötte alapanyagból készülnek a finomságok. Arról írtam már, hogy a gyógynövényeket mézben, olajban is eltehetjük, szárítmányon kívül. Ha szerencsések vagyunk és rendelkezünk saját szeretet térrel, ahol gyógynövények és fűszernövények is helyet kapnak, akkor a téliesítésük, feldolgozásuk mellett egész nyáron illatoznak is nekünk. Emelik a kert rezgését.


Fotó: www.femina.hu

Ismét egy könyv. Beh Mariann: A kert konyhája, négy évszak ehető növényei receptekkel. Folyamatosan forgatom, lassan kezdem a mindennapokban is használni. Jó szívvel ajánlom.

A kiskert magával hozza azt az igényt is, hogy az esővíz legyen begyűjtve, a locsolást segítendő, és amennyiben megoldható, komposztáljunk is. Igyekezzünk minél kevesebb szemetet termelni, mert a tisztaság nagyon fontos minden téren.

A családi birtok testet, lelket, szellemet szolgál, rajta vannak a szeretet megtestesülései. Élő tér vesz bennünket körbe, ami egyúttal a gyógyító terünk is lehet. Innen irányítjuk a világunkat, ide vonulunk vissza megbékélni, megcsendesedni. Ez a teremtés és az alkotás színtere. Ha lehet, élő kerítés legyen, sövény, fa, ami összeköt és elhatárol, véd is. Amennyiben van rá mód és elég terület, ültessünk sok-sok fát, bokrot, virágot. Vigyünk színt a kertbe. Ez a tér a mi alkotóházunk, élő nyári hálószobánk, a maga illataival, növényeivel, állatkáival és az égbolt fényeivel.


Fotó: Pinterest

Ez a hely a családi, baráti beszélgetések, étkezések, együttlétek színtere is.

Összefoglalva a fentieket: tiszta levegőn, egészséges emberek társaságában, minőségi élelmet fogyasztva, vigyázva a talaj és víz minőségére, a környezetvédelemre, tűzzük ki célul a családi birtok létrehozását, a meglévők bővítését. Gyarapítsuk tudásunkat ebben az irányban is, higgyük el, megtérül.


Károly Anna

39 megtekintés0 hozzászólás